Tietoa luonnollisista tunteista video nähtävissä 1.-7.6.2020 osana Voi hyvin viikkoa.

Katso Luonnolliset tunteet video tästä

Videon sisältö tekstinä:

Hei, olen Erja Räty Tampereen seudun omaishoitajat yhdistyksestä. Vietämme kesäkuun ensimmäisellä viikolla Voi hyvin viikkoa, jonka teemana on tänä vuonna ”Luonto hyvinvoinnin lähteenä”. Tässä puheenvuorossa käsittelen hieman tunteita suhteessa luontoon, sillä mikäpä sen luonnollisempaa kuin tunteet ja luonto. Ne herättävät meissä monenlaisia tuntemuksia. Luonto rauhoittaa, virkistää, mutta joskus myös suututtaa ja ärsyttää, pelottaakin se voi, jos luonnonvoimat oikein mahtiaan näyttävät. Tunteet tekevät sitä samaa, hyvät, helpot, iloiset tunteet antavat voimaa ja tasapainoa, vaikeat tunteet voivat puolestaan syöstä ihmisen syväänkin kuiluun, jos niitä ei käsittele.
Tämä kulunut kevät on aiheuttanut meissä monissa melkoista tunnemylläkkää. Alun ihmetys ja hämmennys, epäusko ja pelko, on ajan mittaan saanut monessa aikaan myös surua, vihaa ja ahdistusta.
Kuulin taannoin tätä korona-aikaa verrattavan sota-aikaan. En ole itse sota-aikaa kokenut, vertaus kuulostaa silti aika hurjalta. Se sai kuitenkin minut pohtimaan, että miten käy sitten kun kaikki on joskus taas hyvin ja olemme päässeet tästä piinasta.
Jälkihoito, käykö kuten sodanjälkeisessä Suomessa, maksoimme kovan hinnan ihan konkreettisesti rahassa ja maa-alueiden menetyksessä, mutta myös sen lisäksi hoitamattomat psyykkiset vauriot aiheuttivat paljon tuskaa ja surua, vaikuttaen aina seuraavaan sukupolveen. Käykö nyt samoin? Nyt olisi maallamme erinomaisen hyvä tilaisuus näyttää, että Suomessa pystytään auttamaan niitä ihmisiä, jotka pahimmin kärsivät tästä ajasta. Yksi suuri ihmisryhmä ovat omaishoitajat. Ennen kriisiäkään eivät asiat ole olleet hyvin, saatikka nyt, kun niitä pieniäkään apuja ja hengähdystaukoja ei ole.
Erityistä tukea tarvitsevia lapsia on monessa perheessä, puoliso hoitaa toistaan, osa yrittää hoivata vanhempiaan niin hyvin kuin näissä oloissa vain pystyy. Sitten ovat he, joiden läheinen on siirtynyt hoivakotiin. On mennyt kuukausia, ettei omaa rakastaan ole voinut tavata. Vaikka nykytekniikka taipuu moneen, ovat ihmisen kyvyt kuitenkin rajalliset. Kun muistisairaus vie kyvyn puhua ja toimia, ei paljon auta, vaikka olisi kuinka upeat laitteet.
Jos haluaa ajatella mikä voisi olla vielä pahemmin kuin nyt on, niin keksin heti yhden asian. Jos tämä epidemia olisi alkanut vaikka syyskuussa, eläisimme parhaillaan vuoden synkintä ja pimeintä aikaa. Luonto olisi vetäytynyt horrokseen, kukkaset kuolleet, puut pudottaneet lehtensä, ehkä liki tauotta vesi ja räntäsadetta, pimeää, kylmää.
Nyt elämme kuitenkin omasta mielestäni vuoden parhainta aikaa. Usko, toivo ja luottamus hiipivät väkisin mieleen kun katsoo ympäröivää luontoa. Lehtipuut hehkuvat kilpaa kedonkukkasten kanssa, perhoset, linnut ja pörriäiset lentelevät sinne tänne. Osa on jo saanut pesäpuuhat hyvälle mallille, joku voi vielä etsiä itselleen sitä oikeaa.
Aurinko ja valo saavat aikaan ihmeitä. Siksipä kehotan kaikkia, jotka suinkin vain pääsevät, oleskelemaan ulkona niin paljon kuin vain mahdollista. Oma parveke, puisto, piha, metsä, mikä tahansa paikka, jossa voit olla ulkona. Anna auringon lämmittää kehoasi ja mieltäsi. Keskity hengittämään kesää, sillä hengitys vaikuttaa mielialaasi. Se on tärkeä väline tunteiden ilmaisussa. Kun hengität tasaisesti ja rauhallisesti, se rauhoittaa mieltäsi. Kun olet jännittynyt tai peloissasi, hengitys muuttuu pinnalliseksi ja menee epätasapainoon. Oman hengityksen kuulostelu on helppoa ja yksinkertaista. Ei vaadita mitään vippaskonsteja, annat vain hengityksen kulkea mahdollisimman vapaasti ja kuulostele itseäsi miltä se tuntuu. Helppo tapa rauhoittaa omaa mieltä, silloin kun se horjuu. Jos et pääse ulos, voi myös katsella ikkunasta, tai sulkea silmänsä ja laittaa netin kautta lintujen laulua taustalle soimaan, ja mielikuvien siivin siirtyä mihin tahansa.
Halauksen voimasta on tehty myös tutkimuksia. Sen väitetään auttavan sydänterveyteen, vahvistavan immuunijärjestelmää ja tasapainottaa hermojärjestelmää. Tänä aikana kun halaaminen ei ole sallittua, voi mennä lähimmän puun luo ja halata sitä. Painaa poskensa valkorunkoisen koivun kylkeen, kuiskata jotain kaunista, kiittää luontoa sen voimasta ja vahvuudesta.

Ilmari Calamniuksen runon myötä toivotan kaikille oikein hyvää kesää, nautitaan luonnosta;
Ja joutui ilta ihana,
Jo päivä himmentyi,
Ja pitkän poudan jälkehen
Nyt taivas liementyi –
Niin hiljaiseksi heltyi maa
Kuin aikois uinahtaa …

Ja kohta alkoi sataa vettä,
Maa-raukalle se oli – mettä!

Kas! – Ilman henki vilvastui,
Ja nurmen nukka raitistui!
Ja lehto urvut auki loi,
Ja kukkasissa helmet soi!
Niin terveheltä tuoksui sää:
Ihana hengittää!

Ma istuin avo-ikkunassa
Ja katsoin lietoon hämärään –
Ma kuulin veden solinata …
Ja ihastuin sen hyminään!
Ja koivun tuoksu täytti maan,
Ja yhä satoi, satoi vaan …

Suomalainen yhteiskunta on nyt suurten haasteiden edessä ja ihmisten jaksaminen on koetuksella. Luonnon ja ulkoilun tuottama hyvinvointi on poikkeustilanteessa tärkeämpää kuin koskaan. Pirkanmaan järjestöt järjestävät 1.-7.6.2020 Voi hyvin viikon. Katso muita  tapahtumia www. lahella.fi